نزاع دسته جمعی در پارک بهاران
در این درگیری ۶ نفر بر اثر جراحات وارده توسط چاقو راهی بیمارستان شدند که هر شش نفر بعد از مداوا توسط پلیس به بازداشتگاه منتقل شدند.
به گزارش صدای میبد: در ساعات پایانی شب گذشته عده ای از جوانان بومی شهرستان در پارک بهاران به زد و خورد پرداختند.
در این درگیری که نزدیک به ۱۷ نفر در آن شرکت کردند ۶ نفر بر اثر جراحات وارده توسط چاقو راهی بیمارستان شدند که هر شش نفر بعد از مداوا توسط پلیس به بازداشتگاه منتقل شدند.
طبق شنیده های خبرنگار صدای میبد تعدادی از افراد دخیل در این نزاع دسته جمعی توسط پلیس بازداشت شدند و مابقی تحت پیگرد می باشند.
لازم به ذکر است شنیده شده است که در این نزاع حاضرین از شوکر، اسپری فلفل و وسایل سرد مانند چاقو استفاده کرده اند.
خبرهای تکمیلی متعاقبا اعلام می گردد.
مجازات کسانی که در نزاع دسته جمعی شرکت می کنند چیست؟
گاه وقوع جنايت در شرايط خاص، علاوه بر مجازات معيّن، موجب كيفر تعزيري هم ميگردد. منازعه با يكديگر، شرايط و موقعيت خاصي است كه وقوع جنايت در آن وضعيت، موجب تعزير ميباشد.[۱]
منازعه در اصل نَزَعَ كه مصدر باب مفاعله و براي تقابل و بين الاثنين مطرح ميباشد یعنی همه شركت كنندگان مرتكب زد و خورد بشوند حال اگر گروهي صرفاً مضروب واقع بشوند و عكس العملي از خودشان ندهند مشمول شركت در نزاع دسته جمعي نخواهند بود. پس منازعه، زد و خورد عدهاي [كه حداقل بايد ۳ نفر باشند] با عدهاي ديگر است كه ممكن است فاميل يكديگر باشند.
عنصر قانوني جرم منازعه
برابر ماده ۶۱۵ قانون مجازات اسلامي: هرگاه عدهاي با يكديگر منازعه نمايند هر يك از شركت كنندگان در نزاع، حسب مورد به مجازات زير محكوم ميشوند و…
عنصر مادي جرم منازعه
عنصر مادي منازعه، شركت در نزاع دسته جمعي است يعني اينكه عمل هر يك از شركاءتأثير در وقوع جرم داشته باشد و جزئي از جرم انجام گرفته باشد.
۱- منازعه، درگيري جسمي است و نزاع لفظي را شامل نميشود، و براي تحقق اين جرم حضور بيش از ۳ نفر ضروري است.
۲- شرط تحقق شركت در نزاع دسته جمعي، نامعلوم بودن نحوه و كيفيت فعل مجرمانه افراد حاضر در منازعه است؛ زيرا اگر بتوان مرتكب اصلي را شناخت با او در حدود مواد راجع به ضرب و جرح عمدي رفتار خواهد شد .
۳- احراز رابطه عليت بين صدمه و منازعه، ضرورت دارد بطوري كه اگر منازعه نبود صدمهاي هم وارد نميشد.
لذا شامل صدمات حادث شده در حين فرار و بواسطه تصادف نمودن يا خوردن بر زمين نميگردد.
۴- تحقق جرم منازعه، به مداخله در واقعه درگيري و منازعه است هر چند خود مرتكب مبادرت به ايراد صدمه ننموده باشد. لذا صرف شركت در نزاع و تحقق نتايجي مثل قتل، نقص عضو يا ضرب و جرح، موجب محكوميت هر يك از مرتكبان به كيفرهاي مطروحه قانوني ميباشد و ضرورتي ندارد كه شركت كننده در نزاع، خود نيز ضرب و جرحي وارد نموده باشد.
۵- شخصيت مجني عليه در نزاع دسته جمعي مهم نيست يعنی تفاوتي ندارد كه مجني عليه از جملۀ طرفهاي درگير باشد يا ميانجي يا شخص ثالثي باشد. لذا لازم نيست مجني عليه حتماً خودش از شركت كنندگان در منازعه باشد.
۶- چنانچه شركت سه نفر يا بيشتر در منازعه منتهي به فوت يا ضرب و جرح، محرز ولي نوع ضرب و جرح وارده از ناحيه هر كدام شخصاً معلوم نباشد طبق مستفاد از ملاك مواد ۲۱۲ و ۲۱۵ و ۲۶۵ قانون مجازات اسلامی، حكم به پرداخت ديه به نحو تساوي صادر ميگردد.
عنصر معنوي منازعه
عنصر معنوي اين جرم، سوء نيت عام است و تعمد در شركت در منازعه لازم است.
مجازات جرم منازعه
برابر ماده ۶۱۵ قانون مجازات اسلامي كه مقرر ميدارد؛ هر يك از شركت كنندگان در نزاع حسب مورد به مجازات زير محكوم ميشوند؛
۱- در صورتي كه نزاع منتهي به قتل بشود به حبس از يك سال تا سه سال
۲- در صورتي كه منتهي به نقص عضو شود به حبس از ۶ ماه تا سه سال.
۳- در صورتي كه منتهي به ضرب و جرح شود به حبس از سه ماه تا يك سال.
تبصره ۲- مجازاتهاي فوق مانع اجراي مقررات قصاص يا ديه حسب مورد نخواهد شد.
منابع
۱- صادقي، محمدهادي؛ جرايم عليه اشخاص، تهران، ميزان، چاپ نهم، ۸۵، ص ۲۷۴
۲- زراعت، عباس؛ شرح قانون مجازات اسلامي، تهران، فيض، چاپ اول، ۷۷، ص ۵۴۷
۳- گلدوزيان، ايرج؛ محشاي قانون مجازات اسلامي، تهران، چاپ سوم، ۸۳، ص ۳۳۰
ارسال نظر