تب خونریزی دهنده ویروسی کریمه کنگو
محمدرضا جانب اللهی
تب خونریزی دهنده ویروسی کریمه کنگو یا CCHF یک بیماری خونریزی دهنده حاد تب دار است که از جمله بیماریهای مشترک بین انسان و دام بوده و با جود اینکه مخصوص حیوانات است اما موارد تک گیر و همه گیریهای آن در انسان نیز دیده می شود و مرگ ومیر بالایی دارد. حیوانات مختلفی از قبیل گاو، گوسفند و بز از طریق گزش کنه ها که بعنوان مخزن بیماری محسوب می شوند به ویروس بیماری آلوده می شوند.
تب خونریزی دهنده ویروسی کریمه کنگو یا CCHF یک بیماری خونریزی دهنده حاد تب دار است که از جمله بیماریهای مشترک بین انسان و دام بوده و با جود اینکه مخصوص حیوانات است اما موارد تک گیر و همه گیریهای آن در انسان نیز دیده می شود و مرگ ومیر بالایی دارد. حیوانات مختلفی از قبیل گاو، گوسفند و بز از طریق گزش کنه ها که بعنوان مخزن بیماری محسوب می شوند به ویروس بیماری آلوده می شوند.
این بیماری در حیوانات اهلی هیچگونه علائم مشخصی ندارد ولی در هنگام ذبح حیوان آلوده و تا چند ساعت پس از آن، از طریق تماس با خون و گوشت و احشاء حیوان قابل انتقال خواهد بود. چند روز پس از گزش کنه آلوده یا تماس با ترشحات خونی حیوان آلوده، علایم اولیه بیماری مشاهده میشود که همراه با تب، سردرد، دل درد، گلو درد، اسهال و علایم مشابه آنفلو انزا است و از روز سوم علایم خونریزی دهنده بیماری آغاز میشود که سبب تفکیک بیماری از سایر بیماریهای ویروسی خواهد شد و بیمار دچار خونریزی از دستگاه گوارش، بینی، لثه و دهان و استفراغ خونی می¬شود که این علایم نشانه های بیماری CCHF است.با توجه به نحوه انتقال، و خطر کشندگی آن، اجرای موارد زیر در پیشگیری از بیماری از اهمیت بالایی برخوردار است:
۱- افرادی که به نحوی در تماس با دام می باشند(دامداران و قصابها) باید از روشهای حفاظت فردی مثل پوشاندن نواحی در معرض گزش کنه و بکارگیری مواد دورکننده کنه ها استفاده کنند.
۲- افرادی که با کشتار دام سروکار دارند باید از وسایل حفاظت فردی مثل پوتین، دستکش و عینک استفاده نمایند. واز رفتارهایی مثل نگهداشتن کارد قصابی با دندان و دهان اکیدا خودداری شود.
۳- کارکنان مراکز بهداشتی درمانی باید احتیاط لازم را در تماس با خون و سایر ترشحات افراد مشکوک یا مبتلا به بیماری به عمل آورند.
۴- از آنجایی که این بیماری در پرندگان دیده نمی شود(به جز شترمرغ) نباید نگران مصرف گوشت پرندگان بود.
۵- از آنجایی که ویروس عامل بیماری بیش از چند ساعت در گوشت دام آلوده زنده نمی ماند، بهتر است گوشت را حداقل ۲۴ساعت در یخچال نگهداری و سپس مصرف نمود.
۶- از مصرف جگر خام و نیم پخته جداً خودداری کنید.
۷- از تماس با لاشه، خون و ترشحات دام بپرهیزید.
۸- از کشتار دام در معابر عمومی و انظار مردم و در مراسم ها (جشن عروسی، عقیقه و…) جداً خودداری کنید.
۹-از خرید دام زنده و کشتار آن به منظور تامین گوشت مصرفی خودداری کنید.
۱۰-از خرید گوشتهای بازرسی نشده بدون مهر دامپزشکی (کشتار غیرمجاز) خودداری کنید.
محمدرضا جانب اللهی- واحد پیشگیری و مبارزه با بیماریهای مرکز بهداشت شهرستان میبد
ارسال نظر