زائری: بزرگان یکبار برای همیشه تکلیف موسیقی را روشن کنند
«محمدرضا زائری» پژوهشگر و نویسنده - شفقنا
در روزهای گذشته فیلمی منتشر شد از حضور یک روحانی بر روی سن یک مراسم اجرای موسیقی در یکی از شهرهای استان بوشهر و تلاش ایشان برای برهم زدن مراسم که با دخالت مردم به شکل توهین آمیزی از مجلس بیرون انداخته می شود.
در روزهای گذشته فیلم کوتاهی منتشر شد از حضور یک روحانی جوان بر روی سن یک مراسم اجرای موسیقی در یکی از شهرهای استان بوشهر و تلاش ایشان برای برهم زدن مراسم که با دخالت مردم به شکل توهین آمیزی از مجلس بیرون انداخته می شود.این ویدئوی تلخ بسیار برایم زجرآور و دردناک بود، و تصویری روشن از مسیر دوقطبی کردن جامعه و تعارض و تقابل!
* درگیر شدن مردم با روحانیت و رویارویی حوزه های علمیه و نهاد دین با علایق عمومی مردم در شکل کلان خود نقشه ای است که جز تخریب و نابودی کامل دین و حوزه را در پی نخواهد داشت!
* من کاملا این روحانی جوان را درک می کنم- هر چند از رفتار او که باعث بی حرمت شدن لباس مقدسش شده آزرده و عصبانی ام- زیرا او تقصیری ندارد! فهم غلط از دین و درک نادرست از مفهوم منکر و تشخیص ناصواب از وظیفه نهی از منکر باعث شده تا او مخلصانه برای دفاع از دین و ایمان خود در پیش چشم مردم با کسانی درگیر شود که هیچ عنادی با دین و ایمان او ندارند!
تقصیر او نیست! تقصیر بزرگترهایی است که در “ستاد” قم و تهران و مشهد توی خانه ها و پشت دیوارها رهنمود می دهند و ذهن امثال او را پر می کنند و آنان را در “صف” بوشهر و بندر و شیراز با مردم به جان هم می اندازند! بزرگترهایی که مناسبات کلان و اسباب و علل اساسی تحولات اجتماعی را در نظر نمی گیرند و ریشه ها را نمی بینند و عوامل بنیادین را حل نمی کنند و متوجه هم نیستند که این رویارویی های ظاهرا ساده چه اندازه به موقعیت و جایگاه حساس حوزه های علمیه و روحانیت ضربه های کاری وارد می کند.
بزرگترهایی که به او نیاموخته اند” من أشرف أفعال الکریم تغافله عما یعلم” و برای او نگفته اند “یفرط منهم الزلل” و به او نفهمانده اندکه “التجاهل نصف الحکمه” و ندانسته که نقش روحانیت در دوران غیبت، کفالت یتیم است! یتیمی که سایه پدر بر سرش نبوده و خطا هم می کند و اشتباه هم دارد و …بزرگترهایی که فراموش کرده اند اکنون مثل صدسال و دویست سال قبل ساکن گوشه حجره نیستند بلکه وقتی حکومت را در اختیار گرفته اند مسؤول همه امور مردم از تأمین معاش تا تفریح و اوقات فراغت و شادی و سرورشان هستند و باید کارامدی حاکمیت را در همه این امور نشان دهند! بزرگترهایی که از یاد برده اند دوران موعظه و سخنوری گذشته است و اکنون زمان به میدان آمدن و کارکردن است یا حداقل سکوت دردمندانه و تغافل خردورزانه! بزرگترهایی که نمی دانند باید بالاخره یکبار برای همیشه تکلیف موسیقی را روشن کنند و از این وضع بلاتکلیف و سرگردان به درآیند که نمایش گیتار در پرمخاطب ترین برنامه نوروزی مجاز می شود و نمایش تار در تخصصی ترین برنامه شبکه چهار ممنوع! و پخش صدای ابرام تاتلیس ممکن، اما نام بردن از استاد شجریان غیر مجاز است!؟
ارسال نظر