احتمال جیرهبندی آب در یزد قوت گرفت؛ مدیریت مصرف تنها راهبرد ۵ سال آینده تامین آب یزد
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب یزد با بیان این که یزد به لحاظ منابع آبی در فقر مطلق قرار دارد، از خطر قطعی گسترده و حتی جیرهبندی آب در استان علیرغم عدم تمایل مسئولان میگوید.
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب یزد با بیان این که یزد به لحاظ منابع آبی در فقر مطلق قرار دارد، از خطر قطعی گسترده و حتی جیرهبندی آب در استان علیرغم عدم تمایل مسئولان میگوید.
به گزارش ایسنا – منطقه یزد، به دنبال کاهش بارندگیهای کشور در سالهای اخیر موضوع تامین آب به یکی از مهمترین چالشهای کشورمان تبدیل شده است و این موضوع در یزد که به دلیل شرایط اقلیمی کمترین بارشهای کشور در این سالها را داشته و بیش از ۱۵ سال متمادی از خشکسالی رنج میبرد، به یک دغدغه عمومی تبدیل شده است.
البته مسئولان استان با پیشبینی این مشکل از دهههای قبل، راهکار تامین آب استان را اجرای طرح انتقال آب از خارج از محدودههای جغرافیایی استان تعریف کرده و با تصمیم و حمایت مقامات کشوری آن را با اجرای خط لوله از سرچشمههای کوهرنگ تامین کردهاند ولی به دنبال کاهش بارشها و مبتلا شدن دیگر نقاط کشور به این مشکل، این محل تامین آب استان نیز متاثر از مشکلات آبی دیگر استانها شده است.
در سالهای اخیر در حالی کاهش سهمیه آب انتقالی به استان مشکلات زیادی را برای مردمان سرزمین قنوت، قنات و قناعت به وجود آورده که هر از چند گاهی نیز خبر از تعرض به این همین سهمیه اختصاصی آب به یزد شنیده می شود.
این مشکل امسال به اوج خود رسیده به طوری با شروع فصل گرما و اوج مصرف آب، بسیاری از شهروندان با فشار اندک آب و البته تغییر محسوس طعم و مزه آن در مناطق مختلف یزد، در این رابطه با مشکلات و دل نگرانیهای فراوانی مواجه شدهاند.
فقر مطلق منابع آبی استان یزد
«علی اسلامی» مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان یزد با بیان این که یزد به لحاظ منابع آبی در فقر مطلق است، اظهار میکند: یزد کم آب است و بدتر از کمآبی آن، محدودیت منابع آب شرب این استان است که البته مربوط به امروز و دیروز نیست و با گذشت زمان با افزایش نیازها و جمعیت استان، شرایط آن بدتر نیز خواهد شد.
وی با تاکید بر تاثیر صرفهجویی در مصرف آب برای مقابله با شرایط خشکسالی، میگوید: اگر به بحث مدیریت مصرف توجه نشود، در شرایط کنونی علیرغم عدم تمایل مسئولان، این استان با قطعی گسترده و حتی جیرهبندی آب مواجه خواهد شد.
تامین دو سوم آب مصرفی یزد یها از منابع داخلی
اسلامی با اشاره به کاهش سهمیه آب انتقالی استانهای یزد، اصفهان و چهارمحال و بختیاری در سال جاری به دنبال کاهش بارندگیها در منطقه سد زایندهرود، میگوید: هر چند مصرف آب شرب یزدیها در ماههای فرودین و اردیبهشت امسال نسبت به سال قبل ۱۲ درصد کاهش داشته ولی در خردادماه و با شروع موج گرما، این کاهش روی نداده است.
وی میگوید: در حالی امسال ۴٫۲ میلیون مترمکعب از آب انتقالی برای تیر و مردادماه که بیشترین مصرف آب استان را به خود اختصاص میدهند، در نظر گرفته شده که میزان مصرف شهرهای برخوردار از آب انتقالی در استان ۱۱ میلیون مترمکعب است و باید کسری آن از محل منابع آبی داخل استان تامین شود.
جبران کسری آب انتقالی یزد از چاههای بیکیفیت
این مسئول با اشاره به تامین این کسری در شهر یزد از محل ۲۰ حلقه چاه منطقه چرخاب و ۴۲ حلقه چاه آب منطقه یزدگرد، میافزاید: به دنبال کاهش سهمیه آب انتقالی به یزد در سال جاری ۱۶ حلقه چاه آب سطح شهر که از کیفیت مناسبی برخوردار نیست برای جبران کمبود آب آمادهسازی شده است.
وی با بیان این که EC یا میزان شوری آب مصرفی برخی از منابع آبی داخل استان تا ۲۰۰۰ نیز میرسد، عنوان میکند: در حال حاضر با اختلاط آبهای داخلی و آب انتقالی، EC آب مصرفی در مناطق محتلف یزد قریب ۱۰۰۰ است که با توجه به این میزان در سال گذشته به مقدار کمتر از ۷۰۰، در حال حاضر از مطلوبیت و گوارایی آب یزد کاسته شده است ولی با توجه به قابل شرب بودن آب تا EC کمتر از ۲۳۰۰، آب مصرفی مردم کاملا بهداشتی و فاقد آلودگی و بیماری است.
اسلامی با اشاره به خرید ۴ دستگاه آب شیرین کن، از راهاندازی یکی از آنها در منطقه دولت آباد شهر یزد در هفتههای آتی برای استفاده عموم خبر میدهد و میگوید: استفاده از آب شیرین کنها در شهرهای بافق و اردکان نیز در دست اقدام است.
افت سالانه ۴۵ سانتیمتری منابع آب زیرزمینی یزد
«محمدمهدی جوادیان زاده» مدیر عامل شرکت آب منطقهای یزد نیز میگوید: هر ساله سطح آبهای زمینی استان یزد به طور متوسط ۴۵ سانتیمتر دچار افت میشود و به عبارتی سالانه ۲۵۰ میلیون مترمکعب از منابع موجود آب زیرزمینی استان کاسته میشود.
به گفته وی، مردم استان سالانه ۱۳۰ درصد از منابع آبهای تجدیدشونده خود را مصرف میکنند یعنی ۳۰ درصد بیشتر از آنچه به ذخائر آبهای زیر زمینی استان افزوده میشود، آب از این منابع برداشت میکنند.
وی با اشاره به این که به طور متوسط طی ۳۰ سال گذشته ۲۰ درصد از بارشهای استان کاسته شده است، استان یزد را کم بارانترین استان کشور میخواند.
جوادیان زاده موضوع نگرانکنندهتر در این مورد را تغییر الگوهای بارندگی استان ذکر میکند که کمترین اثر را در سالهای اخیر روی منابع آبی استان داشته است به طوری که اگر زمانی آب از مناطق کوهستانی به سمت دشتها جریان داشته، اکنون باید آب را از دشتهای استان استحصال و برای شرب مردم مناطق کوهستانی به آنجا منتقل کنیم.
مدیریت مصرف تنها راهبرد ۵ سال آینده تامین آب یزد
این مسئول با بیان این که تا ۵ سال آینده هیچ راهبردی برای مواجه به مشکل کم آبی استان مگر صرفه جویی وجود ندارد، معتقد است که اگر منابع موجود را در این مدت به درستی مصرف کنیم، استان با هیچ مشکلی مواجه نخواهد شد.
جوادیان زاده در این باره از اجرای طرح ۱۰۰ درصد مدیریت مصرف استان در این مدت خبر میدهد و تصریح میکند: بر این اساس کشاورزی استان باید ۵۰ درصد، صنعت ۳۰ درصد و بخش شرب و بهداشت ۲۰ درصد در مصرف خود صرفهجویی داشته باشد.
به گفته وی، برای اجرای درست این طرح باید مسئولیت اجتماعی را به جامعه بازگردانیم، لازمه این امر را صداقت مسئولان نسبت به مردم، فرهنگسازی برای صرفه جویی بیشتر و تحقق هر شهروند یک رسانه برای فرهنگسازی به دیگران در باب اهمیت موضوع مدیریت صحیح آب، میخواند.
فتنهگری هدف متعارض به خط انتقال آب یزد
جوادیان زاده در مورد برنامههای بلندمدت تامین آب استان نیز به اجرای خط انتقال شماره ۲ آب اشاره میکند و میگوید: خط دوم آب یزد که براساس پیشبینی تا ۵ سال آینده مورد بهرهبرداری قرار میگیرد، دارای مصوبه دولت و ردیف اعتباری است، منتها بحثهای فنی در رابطه با تامین منبع آن وجود دارد که در حال کارشناسی از سوی وزارت نیرو است.
مدیر عامل آب منطقه ای یزد به کسب مجوز اختصاص سهمیه آب استان از دریای عمان نیز اشاره میکند و میگوید: موضوع انتقال آب از خلیج فارس نیز از سوی صنعت استانهای یزد و کرمان در حال دنبال شدن است که استان در زمینه تامین مجوزهای مورد نیاز حمایتهای لازم را از این بخش خصوصی دارد.
وی در مورد ۹ بار تعرض به خط اول انتقال آب استان که اخیراً نیز موردی از آن اتفاق افتاد نیز اظهار میکند: بررسیهای ما نشان میدهد که کشاورزان خسارت دیده اصفهانی نقشی در این موضوع ندارند و عدهای با هدف سوء استفاده از این مشکل و فتنهگری به دنبال ایجاد تنش در منطقه هستند.
ارسال نظر